Situation

Het kiezen van een automatiseringsoplossing om te voldoen aan toenemende vraag en kortere doorlooptijden wordt steeds gebruikelijker. Voor veel bedrijven betekent dit grote investeringen om op zowel korte als lange termijn hun groei- en winstdoelstellingen te halen. Een goed ontworpen automatiseringsoplossing met bijbehorende processen en workflows heeft vaak een efficiëntie-effect van ongeveer XX% (variërend per branche en productassortiment). Het grote potentieel maakt het business case vaak zeer aantrekkelijk en tegelijkertijd lost de investering veel operationele uitdagingen op die gepaard gaan met sterke groei.

Uitdaging

De overgang van volledig handmatig voorraadbeheer naar bijvoorbeeld het gebruik van een Autostore voor een groot deel van het assortiment mag niet worden onderschat. Veel bedrijven hebben grote uitdagingen gezien bij het behalen van de beloofde efficiëntiedoelstellingen van automatiseringsleveranciers, en de afstemmingstijd kan vaak meerdere jaren in beslag nemen voordat dit punt is bereikt. Een andere uitdaging is het handhaven van stabiliteit in KPI’s en het volgen van patronen in variatie. Veel bedrijven die hun beloofde efficiëntie hebben bereikt tijdens normale bedrijfsvoering met redelijk stabiele volumes, zien snel afnemende productiviteitscijfers bij grote volumeafwijkingen, zoals tijdens de ‘zwarte week’ of vakantieperiodes wanneer de handel vaak afneemt.

De overgang naar geautomatiseerde magazijnen heeft aanzienlijke voordelen en kan, mits goed aangepakt met adequate analyse en planning, het ontwerpen van processen en workflows fantastische productiviteitscijfers opleveren met verhoogde winstgevendheid op niveaus die handmatig beheer nooit heeft kunnen bereiken.

Ervaring van Logent

Logent heeft ruime ervaring met het analyseren, ontwerpen, implementeren en exploiteren van de meeste automatiseringsoplossingen op de markt. De uitgebreide ervaring op alle gebieden van het proces heeft ertoe geleid dat we beschikken over unieke kennis om zo optimaal mogelijke bedrijfsmodellen te bereiken. Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven in de loop van de tijd efficiëntiecijfers van rond de 80% bereiken, maar om processen, workflows en pickingpatronen aan te passen om zelfs de laatste procenten te behalen, is vaak een uitdaging die veel begrip vereist. Logent is er in veel gevallen in geslaagd om zijn faciliteiten te exploiteren op zeer hoge productiviteitsniveaus op lange termijn en heeft ook grote volumevariaties beheerd met behoud van efficiëntie.